Kankaisen kasvomaskin pukeminen ja riisuminen

Katso video, kuinka kankainen kasvomaski puetaan päälle ja riisutaan. Videon on toteuttanut Tekstiiliopettajaliitto yhteistyössä Marttaliiton ja Naisten Valmiusliiton kanssa.

Mikäli käytät kasvomaskia, on näitä periaatteita hyvä noudattaa sekä pukiessa että riisuessa maskia:

• Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.
  • Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.
  • Älä juo tai syö maskin käytön aikana.
  • Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
  • Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
  • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
  • Pese kangasmaski joka käytön jälkeen 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski.

Lähde Työterveyslaitos

Kankaisen kasvomaskin pesuohje

Katso video, kuinka kankainen kasvomaski pestään. Videon on toteuttanut Tekstiiliopettajaliitto yhteistyössä Marttaliiton ja Naisten Valmiusliiton kanssa.

• Varmista valitsemasi kankaan pesuohjemerkinnästä, että se kestää 90 asteen pesun.
  • Kasvomaski on pestävä joka käytön jälkeen.
  • Varmista ennen pesua, että kiinnitysnauhat ovat auki.
  • Huomioi tarvittaessa pesuaineallergiat valitessasi pesuainetta.
  • Kasvomaskin voi pestä niin monta kertaa, kun se pysyy koossa eikä siinä ole reikiä.

Pesukone

• Valitse 90 asteen pesuohjelma
  • Anna maskin kuivua hyvin ennen uudelleenkäyttöä.
  • Halutessasi voit silittää maskin.

Ilman pesukonetta

• Pese kädet.
  • Keitä kattilassa 5 min kiehuvassa vedessä, jossa on hieman pesuainetta.
  • Nosta maski kattilasta käyttäen apuna pihtejä tai muuta vastaavaa apuvälinettä.
  • Lisää astiaan haaleaa vettä ja huuhtele maski huolellisesti. Toista huuhtelu 2-3 kertaa. Vaihda vesi huuhtelukertojen välillä.
  • Anna maskin kuivua hyvin ennen uudelleenkäyttöä.
  • Halutessasi voit silittää maskin.

Säilytä puhdas ja kuiva kasvomaski esimerkiksi suljettavassa muovipussissa.