Ajankohtaista

NASTA-harjoitukset

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. MPK, Puolustusvoimat, Lotta Svärd Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Vapepa, SPEK ja Kova-toimikunta.

Koronaturvallisuusohje kurssilaisille

Ohje on alun perin julkaistu 1.10.2020 ja sitä on päivitetty kesäkuussa 2021 ja elokuussa 2021. Tämä on yleisohje, mutta koronatilanne vaihtelee alueittain, ja näin ollen myös tätä ohjetta sovelletaan aina harjoituskohtaisesti.

Naisten Valmiusliitto järjestää varautumis- ja turvallisuuskoulutusta Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseina ja Puolustusvoimien tuella. Liitto on sitoutunut noudattamaan MPK:n, Puolustusvoimien sekä viranomaisten turvallisuusohjeita ja suosituksia.

Ilmoittautumalla kurssille sitoudut näiden ohjeiden noudattamiseen. Ohjeiden noudattamatta jättämisestä voi seurata kurssilta poistaminen.  Jos sinulla on kurssiturvallisuuteen liittyviä kysymyksiä tai huomioita, voit aina kääntyä oman kurssinjohtajasi puoleen.

Kurssikohtainen ohjeistus

Virustartuntojen määrässä on maantieteellisesti alueellisia eroja, mikä saattaa näkyä paikallisten viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden erilaisissa ohjeissa koulutuspaikkojen välillä. Tämän takia myös kurssien väliset toimintamallit saattavat hieman poiketa toisistaan, ja jokaiselle kurssille ja harjoitukselle tehdään omat, yksityiskohtaisemmat suunnitelmat.

Turvallisuuteen liittyvät käytännöt ja ohjeet viestitään ennen kurssia osallistujille ja ohjeet käydään vielä yhdessä läpi kurssin aloitustoimissa. Kaikki koulutus toteutetaan tällä hetkellä erityisjärjestelyin. Kurssien toteutuksessa suositaan ulkona olemista ja osa kursseista toteutetaan osittain tai kokonaan verkko-opetuksena.

Etukäteen

Älä tule sairaana, edes lieväoireisena tai altistuneena harjoitukseen. Muuten vaarannat myös muiden turvallisuuden. Poisjääminen on tällaisessa tapauksessa vastuullinen, järkevä valinta. Oireita tunteva tai altistumista epäilevä voi tehdä arvion voinnistaan omaolo -sivuston kautta. Peruutus sairastapauksessa ei aiheuta kustannuksia osallistujalle.

Jos olet oleskellut ulkomailla, otathan huomioon maakohtaiset suositukset ja niihin liittyvät toimintaohjeet. Jos olet oleskellut maissa, joihin matkustamista ei suositella lainkaan, et ole tervetullut kursseillemme ennen kuin olet ollut omaehtoisessa karanteenissa 14 vuorokautta. Matkustussuositukset eri maihin muuttuvat koko ajan, joten tilanne kannattaa jokaisen tarkistaa ennen ilmoittautumista.

Jokainen osallistuu kurssille omalla vastuulla tiedostaen koronatilanteen. Jos kuulut THL:n määrittämään riskiryhmään, suosittelemme, että et tule lähiopetukseen. Lisätietoja riskiryhmistä. 

Osallistujilta saatetaan kysyä aikaisempaa enemmän lisätietoa jo ilmoittautumisvaiheessa.  Suosittelemme osallistujia ottamaan koronarokotukset oman kotikunnan rokotusaikataulun mukaisesti. Harjoitusten organisaatioon kuuluvat henkilöt ovat pääsääntöisesti täyden rokotussarjan saaneita.

Koronavilkku ja 112-sovellus

Asenna puhelimeen ”Koronavilkku” -sovellus ja pidä sitä päällä koko kurssin/harjoituksen ajan. Kts. https://koronavilkku.fi

Suosittelemme myös lataamaan 112-sovelluksen.

Kurssin aikana

Sisätiloissa toimiminen, turvavälit ja kasvomaskit

Kaikkia kontakteja varusmiehiin sekä varusmiehiä kouluttavaan henkilöstöön on vältettävä.

Harjoituksissa ei pidetä sisätiloissa yhteisluentoja ja -tilaisuuksia. Kurssien kohtaamisia vältetään porrastamalla toimintoja.

Sisätiloissa pyrimme mahdollisuuksien mukaan huolehtimaan tilan hyvästä tuuletuksesta ja noudatamme ennakkoon määriteltyä istumajärjestystä koko koulutustoiminnan ajan. Suositeltu turvaväli on vähintään kaksi metriä. Turvaväliä on noudatettava kaikkialla, myös käytävillä tai aulatiloissa oleskeltaessa tai jonottaessa.

Kursseilla ei jaeta kasvomaskeja kurssilaisille, mutta jokaisen tulee käyttää maskia sisätiloissa. Tuo mukanasi riittävästi maskeja omaan käyttöön. Suosittelemme käyttämään FFP2 maskeja, mutta myös kirurgisten kertakäyttömaskien käyttö on sallittua. Kankaisten kasvomaskien käyttöä ei suositella. Koulutuksen järjestäjille huolehditaan riittävästi suojavarusteita koulutuksen ajaksi.

Käsi- ja yskimishygienia

Osallistujien tulee osaltaan huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Tiloihin saavuttaessa, tiloista toiseen siirryttäessä ja muutoinkin tarvittaessa huolehditaan käsien pesusta ja käsidesin käytöstä. Käsidesiä on saatavilla järjestäjän toimesta.

Yskimiseen ja aivastamiseen käytetään kertakäyttöistä nenäliinaa, joka laitetaan käytön jälkeen heti roskikseen. Jos nenäliinaa ei ole, yskitään hihaan, mutta ei käsiin.

Pyydämme kaikkia kursseille tulevia katsomaan etukäteen nämä videot.

Majoitus ja yöpyminen

Koska yhteismajoitukseen liittyy kohonnut tartuntariski, kaikissa harjoituksissa ei järjestetä yöpymistä. Niillä, joilla järjestetään, majoitutaan mahdollisimman väljästi ja/tai teltoissa. Myös majoitustiloissa tulee huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä huolehtia turvaväleistä.

Käymälät, peseytymis- ja saunatilat

Kursseille nimetään mahdollisuuksien mukaan kurssikohtaiset wc ja peseytymistilat. Maasto-olosuhteissa käymälässä tai sen välittömässä läheisyydessä on saatavilla käsihuuhdetta. Käymälöissä tulee noudattaa erityisen hyvää käsihygieniaa.

Ruokailut

Kädet pestään vedellä ja saippualla tai desinfioidaan käsihuuhteella aina ennen ruokailua. Ruokailu pyritään järjestämään kurssin omiin opetustiloihin. Jos mennään ruokalaan,  huomioidaan sielläkin turvavälit. Esimerkiksi pöydän ääressä istutaan joka toisella istuimella limittäin niin, että suoraan pöydän vastakkaisella puolella ei istu kukaan.

Jos sotilaskotiin annetaan lupa mennä, niin sinne mennään kursseittain turvavälit säilyttäen. Sotilaskotiautolla on väistettävä mahdollisia varusmiesosastoja.

Jos sinulla on oireita

Mikäli sinulla ilmenee koronavirusinfektion oireita kurssin aikana, ilmoita niistä välittömästi kurssinjohtajallesi.

Oireita voivat olla

 • päänsärky
 • haju- tai makuaistin häiriöt
 • nuha,  nenän tukkoisuus
 • yskä
 • hengenahdistus
 • voimattomuus, väsymys
 • lihaskivut
 • kurkkukipu, kurkun karheus
 • kuume
 • pahoinvointi, oksentelu
 • ripuli

  Jos sinulla todetaan koronavirustartunta 14 vuorokauden sisällä kurssin päättymisestä, ota yhteyttä kurssinjohtajaan mahdollista tartuntaketjujen jäljitystä varten.

  Lisätietoja

  Pia Lindell
  pääsihteeri
  Naisten Valmiusliitto ry
  Puh. 040 561 1655
  pia.lindell@naistenvalmiusliitto.fi