Olemme saaneet kotitekoisten kasvomaskien valmistamisesta ja käytöstä paljon yhteydenottoja ja siksi kokosimme perustietoa asiasta. Tieto on kerätty kirjoituksen alla olevista lähteistä.
Kansalaiset ovat olleet huolissaan suojavarusteiden riittävyydestä ja ovat ilmaisseet halukkuutensa tehdä niitä itse. Lisäksi olemme saaneet yhteydenottoja ompelualan osaajilta, jotka olisivat myös halukkaita auttamaan.
Kotitekoinen maski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa. Suomessa [korkeimman tehokkuusluokan (FFP2- ja FFP3) maskit on keskitetty terveydenhuollon ammattilaisille ja jätämmekin ne suosiolla heille, mutta maskin käytöstä voi olla hyötyä, kunhan muistamme muutaman perusasian.
Kotitekoinen maski ei tarjoa täyttä suojaa käyttäjälleen koronavirukselta: Se voi suojata suoralta pisaratartunnalta, mutta sen tarkoitus on ensisijaisesti suojata muita maskin käyttäjän mahdolliselta tartunnalta.
Maski on aina henkilökohtainen ja kostea maski voi olla käyttäjälleen riski. Viranomaiset eivät suosita kansalaisten kasvomaskin laajaa käyttöä vaan ohjeistavat edelleen korostettua käsihygieniaa, turvavälin käyttöä ja kotona pysymistä. Asiantuntijat ovat kuitenkin todenneet, että oireettoman taudinkantajan maskin käytöstä voi olla hyötyä esimerkiksi liikennevälineissä ja kaupoissa.
Mikäli käytät kasvomaskia, on näitä periaatteita hyvä noudattaa sekä pukiessa että riisuessa maskia:
1) Pese kädet (ja/tai käytä käsidesiä) ennen maskin pukemista
2) Vältä koskemasta maskiin käytön aikana. Maskia ei saa ottaa välillä pois (esim. puhumisen ajaksi).
3) Pese kädet (ja/tai käytä käsidesiä) ennen maskin riisumista.
4) Riisu maski kurottamalla takakautta kiinni maskin nauhoista. Älä koske maskin etuosaan. Irrota maski rauhallisesti ja laita se välittömästi pesuun. Pesu 90 asteessa.
5) Pese kädet (ja/tai käytä käsidesiä).
Kankaan tulee olla tarpeeksi tiivis (ei saa näkyä pieniäkään reikiä), mutta kankaan läpi pitää pystyä hengittämään kunnolla. Maski ei myöskään saa olla liian tyköistuva, ettei hiilidioksidipitoisuus nouse liian suureksi maskin sisällä. Nämä kannattaa huomioida erityisesti, jos maski tulee hengitysvajausta kärsivän henkilön käyttöön. Suojaimen kanssa pitää pystyä hengittämään, vaikka hengitysvastus kasvaa.
Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Erja Mäkelän mukaan itse tehdyn kasvopukineen materiaaliksi voisi sopia ohut lakanakangas, jonka laittaa kaksin kerroin.
– Suojaimissa erilliset kerrokset parantavat suojaustehoa. Mieluummin kaksi ohutta kangasta kuin yksi paksu. Lakanakangas soveltuu siksi, että sen voi pestä kuumassa.
Saattaa suojata koronavirukselta, koska ihmiselle on luontaista koskettaa usein kädellä kasvoja. Ihminen koskettaa kasvojaan noin 26 kertaa tunnissa tutkimusten mukaan. Suojain estää suoran ihokosketuksen.
Vähentää myös altistumista taudinaiheuttajille, jos kasvoille tulee suoria pärskeitä.
Hengityssuojaimista ja suojavarusteista on ollut pulaa eri puolilla maata. Tilanteeseen luonnollisesti vaikuttaa tuotteiden maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen korkea kysyntä.
Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoissa olevat tuotteet jaetaan sairaanhoitopiireille sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Varastoja puretaan erissä. Näillä toimenpiteillä saadaan lisäaikaa suojainhankintojen tekemiseksi. Huoltovarmuuskeskus hankkii markkinoilta lisää suojaimia ja toimituksia saapuu Suomeen tulevana viikonloppuna ja niitä on tulossa lisää viikoittain huhti–toukokuun aikana.
Sammutustarvikekaappeja valmistava Sanna Liimatainen ((FinishFire Ky) järjesti 22.3. Suojahaalari -aivoriihen selvittämään mahdollisuudet uudelleenkäytettävien suojahaalareiden kotimaiseen valmistukseen. Aivoriiheen kutsuttiin asiantuntijoita ja yrityksiä eri aloilta. Suojahaalari-aivoriihen kerryttämä tieto on nyt avoimesti suomalaisten yritysten käytettävissä (PDF tiedosto löytyy finishfire -sivustolta, linkki alla). Hankkeen sivutuotteena syntyi yhteistyötä eri tahojen välillä, sekä herättiin toimimaan valmistuksen aloittamiseksi.
Netistä löytyy nyt päivittyvä lista suojainvalmistajista. Apuna on ollut yrityksiä ja julkisia organisaatioita. Listan avulla suojaimia tarvitsevat yritykset ja myyjät löytävät valmistajia ja myyjiä. Myös halukkaat ompelimot ja tekijät voivat ilmoittautua. Tätä kirjoitettaessa listalta löytyi lähes sata pienompelimoa.
Sivustolla on myös tutkimuslaitos VTT:n ohjeistus roisketiiviin työvaatteen valmistukseen.
https://www.finishfire.fi/korona/
Naisten Valmiusliitto pyrkii omalta osaltaan välittämään ajankohtaista tietoa koronasta. Yhteinen turvallisuus rakentuu meistä kaikista, jokaisen teoilla on merkitystä.
Muut kirjoituksen linkit ja lähteet
Työterveyslaitos on tänään julkaissut ohjeen itse tehdyistä kasvomaskeista.
Ohjevideo maskin tekemiseen. Heinolan kaupunki ja koronavirus – hengityssuojia käsityönä https://www.youtube.com/watch?v=uf12TwtDwZY
https://yle.fi/uutiset/3-11281950
https://yle.fi/uutiset/3-11275419