NASTA-harjoitukset

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. MPK, Puolustusvoimat, Lotta Svärd Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Vapepa, SPEK ja Kova-toimikunta.

Usein kysytyt kysymykset, kasvomaskit

Yleiset

Likainen kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Tutustu käyttö- ja pesuohjeisiin ja noudata erittäin hyvää hygieniaa, jos käytät kasvomaskia.

Suojaako maski koronavirustartunnalta?

Kasvomaski ei anna varmaa suojaa maskin käyttäjälle koronavirukselta. Sen sijaan maskin avulla voidaan vähentää yskimisen ja aivastelun aiheuttamaa pisaroiden leviämistä ja siten suojata muita.

Miksi maskia kannattaa käyttää?

Kasvomaski saattaa vähentää hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön, jolloin vähenee myös mahdollisuus siihen, että oireettomat viruksen kantajat levittäisivät virusta.

Ihminen koskettaa luontaisesti usein kädellä kasvoja, jolloin koronavirus siirtyy helposti käsistä ihmisen limakalvoille.  Tutkimuksen mukaan Ihminen koskettaa kasvojaan noin 26 kertaa tunnissa. Suojain estää suoran ihokosketuksen.

Lisäksi maski vähentää myös yleistä altistumista taudinaiheuttajille, jos kasvoille tulee suoria pärskeitä.

Milloin maskia kannattaa käyttää?

Kasvomaskia voi käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi kaupassa käydessä ja julkisissa liikennevälineissä.

Mitä haittaa maskista voi olla?

Kasvomaski voi olla viruksen levittäjä. Jos päälle puettua maskia puetaan edestakaisin – päälle ja pois, sen ulkopinnasta ja käsistä voi joutua epäpuhtauksia suojaimen sisäpuolelle ja hengityselimiin.

Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit ja korkea ikä, voivat aiheuttaa sen, että hengityksensuojaimia ei välttämättä pysty käyttämään ja/tai terveysongelmat voivat pahentua.

Älä tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta toiselle käyttäjälle ei voi tietää.

Jos pidän maskia, tuleeko minun silti pitää kahden metrin etäisyyttä muihin?

Kyllä. Kasvomaski on lisäsuoja. Maskin käytöstä huolimatta noudata muita ohjeita. Pysy kotona ja hoida vain välttämätön asiointi. Pidä aina 1-2 metrin etäisyys muihin ihmisiin ja pese kädet saippualla. Jos olet karanteenissa, älä poistu kotoa.

Vastausten laadinnassa on hyvödynnetty  Työterveyslaitoksen ohjeistusta.

Ompeluohjeeseen liittyvät

Ompeluohjeen mallissa 2 sauma on suunniteltu ”keskelle” maskia, onko vaarana, että se vähentää maskin suodatustehoa?

Maskin saumat on käännetty samalle puolelle ja tikattu kiinni kankaaseen, jolloin sauma on tiiviimpi, mutta ei kuitenkaan estä hengittämistä.

Voiko kasvomaskin tehdä trikookankaasta, T-paidasta tai muusta vastaavasta kankaasta?

Suosittelemme kasvomaskin valmistamista kankaasta, joka kestää pesun 90 asteessa. Katso lisätietoja Kankaisen kasvomaskin ompelu- ja käyttöohjeessa olevasta materiaalivertailu -taulukosta.

Kankaisen kasvomaskin ompelu- ja käyttöohjeen löydät täältä