Webinaarien tallenteet 

Tältä sivulta löydät tallenteet menneistä NASTAisku -webinaareista. Tallenteihin pääset klikkaamalla webinaarin otsikkoa. Webinaarien tallenteet löytyvät myös Naisten Valmiusliiton YouTube-kanavalta.

Muutostilanteet ja niistä selviytyminen

Kouluttaja: Outi Impivaara, Oicon Oy

Webinaarissa käsitellään seuraavia aiheita:
– Mistä muutoksessa on kyse?
– Tunteet muutoksen eri vaiheissa
– Selviytymisstrategiat

Webinaarin diaesitys löytyy tästä linkistä

72 tuntia – Kotitalouksien omatoiminen varautuminen

Kouluttaja: Sari Jusslin, NVL:n Helsingin seudun alueneuvottelukunta

Miten varaudun pitkittyneeseen sähkökatkoon? Tai vedenjakeluhäiriöön? Mitä kotivaran tulisi sisältää? Webinaarissa käsitellään mm. näitä kotitalouksien varautumisen perusasioita. Sisältö rakentuu 72 tuntia varautumissuosituksen ympärille.

72 tuntia – Kotitalouksien omatoiminen varautuminen

Kouluttaja: Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaiset

Miten varaudun pitkittyneeseen sähkökatkoon? Tai vedenjakeluhäiriöön? Mitä kotivaran tulisi sisältää? Webinaarissa käsitellään mm. näitä kotitalouksien varautumisen perusasioita. Sisältö rakentuu 72 tuntia varautumissuosituksen ympärille. Tämän 72h webinaarin painopiste on kotivarassa.

Väestön suojana väestönsuojat

Kouluttaja: Matti Virpiaro, Väestönsuojien rakentamisyhdistys

Webinaarissa perehdytään väestönsuojelun perusteisiin, sekä väestönsuojeluun maalla ja kaupungissa. Miksi väestönsuojia tarvitaan? Mitä väestönsuojassa on? Miltä näyttävät uhkakuvat tällä hetkellä?

Henkinen hyvinvointi kriisitilanteessa

Kouluttaja: Lotta Ansakorpi

Henkinen hyvinvointi kriisitilanteessa-webinaarissa käydään läpi mm. erilaisia käyttäytymis- ja puolustusreaktioita yllättävissä tilanteissa. Miten erotetaan mielikuvitus todellisuudesta ja kuinka selvitä haastavien tunteiden kanssa?

Kouluttaja Lotta Ansakorpi on Tamperelainen taiteilija, yritysvalmentaja ja terapeutti.

Väestönsuojelujärjestelmä ja kalliosuojakoulutus

Kouluttaja: Petri Parviainen, Helsingin Kaupungin Pelastuslaitos

Petri Parviainen piti Naisten Valmiusliiton Helsingin alueneuvottelukunnan kevätkokouksen yhteydessä esitelmän väestönsuojelujärjestelmästä ja kalliosuojakoulutuksesta. 

Valefakta, vääristely ja viraali juoru – Mitä yksilö voi tehdä informaatiovaikuttamisen keskellä?

Kouluttaja: Katleena Kortesuo

Tässä webinaarissa käydään läpi seuraavien otsikoiden pohjalta informaatiovaikuttamista:

 • Mitä on informaatiovaikuttaminen, disinformaatio ja misinformaatio?
 • Rakenna tiedon huoltovarmuutta
 • Miksi rokotekriitikko kannattaa Putinia?
 • Eri sukupolvet huolestuvat eri asioista
 • Meemit tarttuvat ja käytös kopioituu
 • Kuinka tunneratas jyrää faktarattaan
 • Kolme keinoa tukea tiedon resilienssiä

Kouluttaja Katleena Kortesuo on kriisiviestinnän kouluttaja, viestinnän valmentaja, tietokirjailija ja Suomen kallein siivooja.

Webinaarin yhteenveto löytyy tästä linkistä.

Erilaisten turvallisuuskulttuurien vaikutus asumiseen

Kouluttaja: Kristiina Mattila-Nousiainen, turvallisuuskouluttaja

Oletko miettinyt minkälaisia turvallisuuskulttuureita on olemassa eri maissa ja miten ne eroavat meidän omastamme? Miten tukisit muista kulttuureista tulleita henkilöitä arjen turvallisuudessa?

Tässä webinaarissa puhutaan seuraavista aiheista:

 • Lähtömaan tilanne, tavat sekä määräykset ja sen vaikutus turvallisuustoimintaan.
 • Erilaiset kulttuurit ja niiden vaikutus toimintaan uudessa kotimaassa.
 • Maahanmuuttajan kohtaaminen turvallisuusviestinnässä

Kristiina Mattila-Nousiainen on pitkän linjan maanpuolustusnainen toisessa polvessa. Hän on toiminut pelastuslaitoksilla ( Phpela, ESpela ja KHpela) asumisen turvallisuuden ja varautumisen, sekä SPEK:llä maahanmuuttajien turvallisuushankkeiden projektipäällikköinä.

Arjen Kyberturva

Kouluttaja: Anu Laitila, KyberVPK

Mitä tarkoittaa tietoturva ja miksi se on tärkeää? Mitkä ovat tämän hetken suurimmat kyberuhat? Miten suojata omia laitteita ja identiteettiä verkossa? Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen Arjen kyberturva -webinaarissa. Kouluttajana toimii tietoturva-asiantuntija Anu Laitila.

Webinaarin diaesitys löytyy tästä linkistä

Minne ja miten suojaudun poikkeustilanteessa?

Kouluttaja: Ira Pasi, Kouvolan Ammattiopisto EduKo

Webinaarin sisältö:

– Väestönsuojelu Suomessa: viranomaiset, organisaatiot ja kansalainen
– Kaasuvaara ja sisälle suojautuminen
– Säteily
– Väestönsuojat ja suojautuminen
– Mitä juuri nyt pitäisi tehdä?

Ira Pasi on toiminut väestönsuojien ja väestönsuojelun asiantuntijana 15 vuotta. Pasi kouluttaa myös organisaatioiden varautumista ja valmiussuunnittelua, väestönsuojan hoitajia ja näiden koulutuksien kouluttajia. Ira Pasi on palkittu Vuoden paloturvallisuusviestijänä vuonna 2015.

Selviytyminen sähköttä

Kouluttaja: Kati-Erika Timperi, Martat

Webinaarissa käsitellään seuraavia aiheita:

 • Yleistä sähköjärjestelmästä
 • Sähkötön arki
  • Liikenne ja polttoainehuolto
  • Vesi- ja jätehuolto
  • Lämmitys ja valaistus
  • Ruokahuolto

Tallenne on ollut katsottavissa kesän 2022 ajan.

Järjestö yhteisönä ja taitojen opettajana – Marttojen varautumistaidoilla ja järjestötoiminnalla resilienssiä

Kouluttajat: Emmi Tuovinen ja Eeva Honkonen, Martat

Webinaarissa käsitellään varautumista laajemmasta näkökulmasta, mihin varaudumme ja millaisia taitoja kotitalouksissa tarvitaan. Webinaarissa käydään läpi yhteisön merkitystä henkisen varautumisen edistäjänä ja arjen sujuvuutta yksilön resilienssin lähteenä. Webinaarin tarkoituksena on kiinnittää huomiota omien voimavarojen tiedostamiseen yllättävien olosuhteiden vastaan tullessa ja muistuttaa yhteisöllisyyden tärkeydestä.

Villiyrtit tutuiksi

Kouluttajat: Aino Posti, Martat

Uudenmaan Marttojen Villiyrtit tutuiksi– webinaarissa tutustutaan yleisimpiin villiyrtteihin, niiden keruuseen ja käsittelyyn sekä ruoaksi valmistamiseen. Webinaarin tarkoituksena on lisätä tietoutta villiyrteistä sekä innostaa niiden hyötykäyttöön kotitalouksissa. Osallistujat saavat myös pienen sähköisen tunnistus- ja keruuoppaan, jonka avulla voi itsenäisesti jatkaa villiyrtteihin tutustumista. Webinaarissa on aikaa myös yleisökysymyksille.

Marttojen villiyrttioppaaseen pääset tästä.

Kouluttaja: Karim Peltonen, johtaja, Säteilyturvakeskus (STUK)

Mikä on riski joutua säteilyvaaraan? Kuinka suojautua? Mitkä ovat säteilyn todelliset uhkakuvat? Mitä tarkoittaa terveellinen säteily? Webinaarissa käsitellään mm. näitä säteilyyn liittyviä aiheita.

Energian säästö on varautumista – aloita nyt 

Kouluttaja: Päivi Suur-Uski, asiantuntija, energiatehokkuus, Motiva

Kuinka pääsen irti tarpeettomasta energiankulutuksesta? Miten seuraan sähkönkulutusta ja varaudun energian hinnan ja saatavuuden vaihteluihin? Webinaarissa perehdytään mm. näihin, juuri nyt ajankohtaisiin ja tärkeisiin kotien energiankäytön asioihin ja saat vinkkejä tehokkaaseen energiansäästämiseen.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) tutuksi

Kouluttajat: Satu Virtanen, koulutuspäällikkö, MPK, Timo Mustaniemi, koulutusjohtaja, MPK

Webinaarissa MPK:n toimijat kertovat vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen perusteista ja vapaaehtoisten toimintamahdollisuuksista. Kuulet millaisiin erilaisiin tehtäviin vapaaehtoiset siviilinaiset voivat sitoutua ja miten kouluttajatehtävistä kiinnostuneet voivat hankkia osaamista MPK:n kouluttajapolulla.

Arjen ja asumisen turvallisuus

Kouluttaja: Tarja Ojala, erikoistutkija, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)

Onko kotini turvallinen? Mitä tarkoittaa arjen turvallisuus? Kuinka vaikutat omaan ja lähipiirisi turvallisuuteen?

Webinaarissa perehdytään mm. näihin kysymyksiin ja saat tietoa, kuinka voit ennalta ehkäistä arjen ja asumisen turvallisuusriskejä. Turvallisuus arjessa on tärkeää jokaiselle ja on kaikkien yhteinen asia!

Tallenne on katsottavissa Juhannukseen asti.

72 tuntia 

Kouluttaja: Essi Kulju, Varautumisen asiantuntija SPEK

Miten sinä pärjäisit, jos sähköt ja vesi menisivät poikki kolmeksi vuorokaudeksi?

Tervetuloa kuulemaan, mitä kaikkea kotona olisi hyvä olla ja mitä kaikkea jokaisen pitäisi osata siltä varalta, että esimerkiksi myrsky katkaisisi sähköt.

Lisätietoja aiheesta: https://72tuntia.fi/

Poikkeusolojen vapaaehtoistehtävät Leijona Cateringilla

Kiinnostaako sitoutuminen poikkeusolojen tehtäviin varuskuntaravintolaan? Varuskuntaravintoloissa on tarjolla kokin, ravintolatyöntekijän ja varastotyöntekijän tehtäviä sekä avustavia tehtäviä poikkeusolojen aikana. Jos Puolustusvoimat kohottaisi valmiuttaan, Leijonan varuskuntaravintoloissa tarvittaisiin hetkellisesti sitoutuneita vapaaehtoisia nykyisen henkilökunnan lisäksi.

Leijona perehdyttää vapaaehtoisia tehtäviin yhteistyössä Naisten Valmiusliiton ja MPK:n kanssa. Sitoutumiseen riittää kiinnostus tehtäviin, hygieniapassi sekä se, että vapaaehtoinen asuu varuskunnan lähellä.

Yhteistyö on osa maanpuolustusjärjestöjen ja Leijona Cateringin normaalia rauhanajan valmius- ja varautumissuunnittelua

Tässä webinaarissa kerrotaan tarkemmin tehtävien sisällöstä ja siitä, miten pääset vapaaehtoisena mukaan näihin tehtäviin.

Kouluttajat: Kirsi Miettinen, Valmiussuunnittelija, Leijona Catering, Satu Virtanen, koulutuspäällikkö, MPK

Reserviläisliitto tutuksi

Reserviläisliitto on yli 47 000 jäsenellään Suomen suurin maanpuolustusjärjestö. Reserviläisliittoon kuuluu 18 maakunnallista piiriä ja liiton henkilöjäsenet kuuluvat paikallisyhdistyksiin, jollainen on lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla, Ahvenanmaalta Utsjoelle. Reserviläisliitto on myös yksi Naisten Valmiusliiton jäsenjärjestöistä.

Suurin osa yhdistyksistämme on kaikille suomalaisille avoimia: toimintaan ovat tervetulleita kaikki sukupuoleen katsomatta, niin asepalveluksen käyneet kuin muuten vain maanpuolustuksesta kiinnostuneetkin täysi-ikäiset Suomen kansalaiset.

Reserviläisliitto ylläpitää ja kehittää kansalaisten maanpuolustustahtoa sekä reserviläisten kenttäkelpoisuutta. Kanssamme pääset harrastamaan ammuntaa, maastotoimintaa ja urheilua sekä osallistumaan erilaisiin koulutuksiin.

Reserviläisliiton toiminnasta kertoo Reserviläisliiton 2. varapuheenjohtaja Lotta Nissi.

Pelastakaa Lapset tutuksi

Pelastakaa Lasten valmiussuunnittelija, Mikael Lehtinen kertoo Pelastakaa Lasten kriisivalmiusvapaaehtoisuudesta sekä eri mahdollisuuksista vapaaehtoistyöhön Pelastakaa Lasten kautta. Pelastakaa Lasten valmiustyö ja sen vapaaehtoiset varautuvat tukemaan lapsia ja perheitä heitä koskettavissa yhteiskunnallisissa poikkeus- ja häiriötilanteissa.

Maa- ja kotitalousnaiset tutuksi

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on

 • ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen,
 • maiseman- ja luonnonhoidon kehittäminen,
 • yrittäjyyden tukeminen,
 • järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen

Toiminnallamme rakennamme kestävää, osaavaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Verkostomme koostuu on 23 000 jäsenestä ja työtä tekee noin 70 asiantuntijaa Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksessa ja yhdeksässä piirikeskuksessa.

Järjestöstä ja toiminnasta kertoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n järjestöpäällikkö Helena Velin.

Maanpuolustusnaiset tutuksi

Maanpuolustusnaisten Liitto ry (MNL) toimii aktiivisesti ympäri Suomea. Tavoitteena on ylläpitää maanpuolustustahtoa, kehittää erityisesti naisten turvallisuus- ja varautumistaitoja sekä vahvistaa jäsenten henkistä ja fyysistä kuntoa. Maanpuolustusnaisten toimintaa yhdistää isänmaan rakkaus, kouluttautuminen ja iloinen yhdessäolo.

Maanpuolustusnaisten toiminnasta kertoo Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtaja Satu Virtanen.

Sotilaskotijärjestö tutuksi

Sotilaskotijärjestö muodostuu Sotilaskotiliitosta ja 36 sotilaskotiyhdistyksestä. Järjestössä on 4 400 vapaaehtoistoimijaa ja 140 palkattua henkilöä.

Sotilaskotitoiminta on vapaaehtoista yhdistystoimintaa varusmiesten hyväksi. Sotilaskotitoimintaa voi harrastaa kaikissa Suomen varuskunnissa, leirisotilaskodeissa, maanpuolustustapahtumissa ja myyntiautoissa.

Työtä voi tehdä muiden harrastusten ohella, miten itse ehtii ja haluaa.

Toiminnassa pääsee monenlaisiin tehtäviin, kuten

 • koulutus- tai viestintävastaavaksi yhdistyksen tapahtumiin
 • järjestämään kotiuttamisjuhlia ja erilaisia iltatapahtumia
 • yhdistyksen hallinnollisiin tehtäviin
 • liikkuvan sotilaskodin myyntiautoon
 • sotilaskodin keittiöön
 • hoitamaan kirjastoa
 • kassatöihin
 • kouluttautumaan ja harjoittelemaan sotilaskodin poikkeusolotehtäviä

Henkilön täytyy olla vähintään 16-vuotias ja Suomen kansalainen.

Sotilaskotijärjestön toiminnasta kertoo Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti.

Martat tutuksi

Tervetuloa kuulemaan marttatoiminnan monipuolisista mahdollisuuksista ja mitä juuri sinä voisit tehdä Martoissa! Marttaliiton kansalaistoiminnan asiantuntija Emilia Laine kertoo, miten Marttoihin pääsee mukaan, millaista toimintaa marttayhdistykset ympäri Suomen tekevät ja minkälaisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia Marttajärjestö tarjoaa.

Rakenna itsellesi henkinen huoltovarmuus

Tässä webinaarissa saat vinkkejä oman henkisen huoltovarmuutesi rakentamiseen. Seuraaviin otsikoihin perehdymme webinaarin aikana Katleena Kortesuon opastuksella.

 • Tunnista yhteiskunnan puberteetti
 • Mitä on positiivinen varautuminen?
 • 3T-malli auttaa ahdistukseen
 • Pälli ja kroppa kulkevat samaa matkaa
 • Kolme parasta vinkkiä henkiseen huoltovarmuuteen

Kouluttaja Katleena Kortesuo on kriisiviestinnän kouluttaja, viestinnän valmentaja, tietokirjailija ja Suomen kallein siivooja. 

Yhteenveto webinaarista löytyy tästä linkistä.

Suomen Lottaperinneliitto tutuksi

Suomen Lottaperinneliitto ry on valtakunnallinen järjestö, joka vaalii lottien ja pikkulottien historiaa ja perintöä sekä organisoi perinneyhdistystensä jäsenille suunnattua alueellista lottaperinnetoimintaa ja Lotta Svärd Säätiön tuella toteutettua kuntoutusta. Liitto on osa Tammenlehvän Perinneliittoa ja Naisten Valmiusliittoa, joiden kanssa se tekee yhteistyötä kokonaisturvallisuuden ja sotasukupolven perinnön edistämiseksi.

Liiton puheenjohtaja Maija Fredrikson kertoo Lottaperinneliiton nykyisestä toiminnasta ja arvokkaasta perinnetyöstä, joka on merkittävä osa Suomen historiaa ja nykypäivää.