8.6.
Suomessa on maailman paras elintarviketurva. Suomi sijoittui keväällä tehdyssä listauksessa Global Food Security Index -ruokavertailussa sijalle yksi. Suomi sai muun muassa parhaat pisteet meillä laajassa käytössä olevista ravitsemussuosituksista, joita Suomessa noudatetaan esimerkiksi julkisissa ruokapalveluissa, kuten työpaikka- ja kouluruokailuissa.
Suomalainen ruoka on vastuullisesti tuotettua. Meillä on runsaat vesivarat ja moni maamme järvistä on niin hyvässä kunnossa, että vedet ovat täysin juomakelpoisia. Ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota ja antibiootteja käytetään vastuullisesti. Sikojen hyvinvoinnista kertovat pitkät saparot. Suomalainen ruoka on myös merkittävä työllistäjä, 340 000 ihmistä eri puolilla maata työskentelee ruokasektorilla.
Valmista ruokaa Suomessa ei juurikaan varastoida. Varastot löytyvät kuljetusrekkojen pyörien päältä. Oma maatalous- ja elintarviketuotanto mahdollistaa tarvittaessa korvaavien tuotteiden tuottamisen tuontihyödykkeiden tilalle.
Suomessa tuotetaan maitoa, munia, lihaa ja viljaa suurin piirtein kulutusta vastaavasti. Elintarviketeollisuuden käyttämistä raaka-aineista kotimaista alkuperää on noin 80 prosenttia. Maitotuotteiden ja kananmunan omavaraisuusaste on ollut viime vuosina Suomessa yli 100 prosenttia ja lihatuotteiden noin 90 prosenttia. Viljan omavaraisuusaste vaihtelee Suomessa satokauden olosuhteiden vuoksi vuosittain. Rehuviljan, ohran ja kauran omavaraisuus on pysynyt vuosittain yli sadassa prosentissa. Leipäviljan kohdalla omavaraisuus on vaihdellut 50 prosentin ja sadan prosentin välillä.
Suomalainen maaseutu on yksi huoltovarmuuden kivijalkoja. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus hyväksyi viime marraskuussa järjestömme strategian vuosille 2021-2025. Yhtenä pääteemana strategiassa on Suomalaisen ruoan sankaritarinat. Suomi tunnetaan laadukkaasta ja herkullisesta ruoasta ja haluamme, että suomalaisen ruoan tekijöitä arvostetaan. Sankaritekoja tehdään päivittäin ja samalla huolehditaan kansalaistemme hyvinvoinnista.
Kesän ollessa kauneimmillaan meistä jokaisen tulee tehdä omia sankaritekoja ja varautua esimerkiksi vesikriiseihin tai myrskyihin, jotka saattavat katkaista sähköt tuhansista talouksista. Jokaisen kannattaa varmistaa, että kotona on säilyviä elintarvikkeita vähintään kolmen päivän varalle. Lisäksi tarvitaan puhtaan veden varastointiin sopivia kannellisia astioita.
Moni on tehnyt sankaritekoja omalla parvekkeella tai puutarhassaan. Myös puutarhaviljely soveltuu omaehtoisen varautumisen ja huoltovarmuuden ajatukseen: jokaisen on hyvä pitää yllä omia ruoantuotannon taitoja ja verkostoja. Kun laittaa kädet multaan, se tuottaa myös hyvää mieltä ja onnistumisen elämyksiä.
Mervi Mäki-Neste
puheenjohtaja
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
Naisten Valmiusliiton hallituksen jäsen
Kirjoittaja on eteläpohjalaistunut savolainen järjestötyön ammattilainen, joka emännöi kasvinviljelytilaa. Aktiivinen kulttuurin kuluttaja, jonka harrastuksiin lukeutuvat saunominen ja avovesiuinti vuodenajasta riippumatta.