NASTA-harjoitukset

Yhteistyökumppanit

Yhteistyökumppaneitamme ovat mm. MPK, Puolustusvoimat, Lotta Svärd Säätiö, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Vapepa, SPEK ja Kova-toimikunta.

1.9.2021

Varautumista kriisitilanteisiin ja arjen turvallisuutta

Maanpuolustusnaisten Liitto on yksi Naisten Valmiusliiton jäsenliitoista. Juuremme ovat reservin upseerien ja aliupseerien yhdistyksissä, joiden toimintaa naiset lähtivät jo varhain tukemaan. Kun mukana oli entisiä lottia ja pikkulottia, ovat juuret vielä kauempana. Ajan myötä naisten kerhot muuttuivat rekisteröidyiksi yhdistyksiksi ja emoliitot syntyivät.  Kaksi valtakunnallista vapaaehtoisen maanpuolustuksen naisliittoa yhdistyivät marraskuussa 2004. Vuoden 2005 alusta Maanpuolustusnaisten Liiton toiminta käynnistyi puheenjohtajanaan nykyinen kunniapuheenjohtajamme, valtioneuvos Kaarina Dromberg.

Kun olen esitellyt liittoamme, olen kertonut sen olevan ”isänmaataan rakastavien, maanpuolustushenkisten naisten liitto”. Liiton säännöissä mm. todetaan, että sen tarkoituksena on naisten maanpuolustustahdon, -tiedon ja -taidon lisääminen sekä henkisen ja fyysisen kunnon vahvistaminen.

Liitolla on myös tärkeä rooli naisten toimintavalmiuksien turvaamisessa kriisi- ja poikkeusolojen varalta. Maanpuolustusnaiset ovatkin olleet hyvin aktiivisia ja aikaansaavia Naisten Valmiusliiton alueneuvottelukunnissa ja NASTA-harjoitusten organisaatioissa eri puolilla maata. Tälläkin hetkellä usean alueneuvottelukunnan puheenjohtajana on maanpuolustusnainen. Moni maanpuolustusnainen on myös toiminut NASTA-harjoituksen johtajana. Itse johdin Varvara 2016 NASTAn Haminassa.

Liittomme oma koulutustoiminta käynnistyi viitisen vuotta sitten, kun koulutusohjelmamme valmistui ensimmäisenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) vartu-ohjelmista. Nyttemmin koulutusohjelmamme on muuttumassa MPK:n Arjen turvallisuuden koulutusohjelmaksi, jota liittomme toteuttaa.

Arjen turvallisuus -kurssit ovat koulutusjärjestelmämme perusta.  Olemme pitäneet niitä MPK:n kursseina mm. NASTA- ja Kotiseutuharjoituksissa. Tyyppikurssin kokonaisuuksia on hyödynnetty myös lyhyemmissä koulutuksissa, joita on järjestetty Suomen Lottaperinneliiton jäsenille eri puolilla maata. Liitolla on toistakymmentä koulutettua arjen turvallisuuden kouluttajaa. Tänä syksynä heidän koulutuksensa jatkuu täydennyskurssina.

Mitä sitten on arjen turvallisuus? Se on muun muassa sitä, että osaa hälyttää apua paikalle, antaa hätäensiapua ja osaa käyttää sammutinta ja sammutuspeitettä. Tai tietää, mitä tarkoitetaan kotivaralla ja muistaa kyberturvallisuuden perusteet. Näiden perusasioiden lisäksi kurssit voivat sisältää mm. liikenne-, matkustus- tai katuturvallisuutta, selviytymistä sähköttä eri vuodenaikaan tai henkilökohtaista turvallisuutta. Arjen turvallisuuden perustaitoja vahvistetaan myös muilla varautumis- ja turvallisuuskursseilla.

Viimeksi koulutusjärjestelmässämme on täsmennetty sen syventävää osuutta. Siinä voidaan erikoistua kouluttajatehtäviin, johtamiseen tai harjoitusten erilaisiin tukitehtäviin, kuten kuljetukseen, kenttämuonitukseen tai viestintään. Perustason koulutusmerkin on suorittanut jo 132, viimeistään keväällä päästään jakamaan syventävän tason merkkejä.

Alun perin en ole itse ollut kovin koulutusorientoinut. Hätäensiapukurssille NASTA-harjoitukseen lähdin mietittyäni osaanko toimia, jos tulen ensimmäisenä kolaripaikalle. Tai jos läheinen saa sairauskohtauksen. Lukion EA1:stä oli kulunut jo kotvan aikaa. Sittemmin olen myös suorittanut uudestaan EA1:n parisen vuotta sitten.

NASTA-harjoitukset ovat olleet väylä monelle naiselle tulla mukaan maanpuolustusnaisten toimintaan. Yhdistyksemme eri puolilla maata ottavat mielellään uusia toimijoita mukaan. Liittyminen on helppoa kotisivumme www.maanpuolustusnaistenliitto.fi kautta. Tervetuloa mukaan!

Mervi Liimatainen
Maanpuolustusnaisten Liiton puheenjohtaja
Naisten Valmiusliiton hallituksen jäsen

Kymenlaaksolainen kirjoittaja kuuli sattumoisin kolmisenkymmentä vuotta sitten, että kotikunnassa toimii Pyhtään Reservin Upseerien Naiset -yhdistys. Pian jatkosodan veteraanin tytär ja reservin upseerin vaimo oli sen jäsen. Vuosien aikana on ollut omassa liitossa luottamustehtäviä yhdistys-, piiri- ja liittotasolla. Luottamustehtäviä on myös MPK:ssa ja Naisten Valmiusliitossa. Vapaa-aikana kasvattaa kukkia hehtaarin suuruisella pihalla, lukee kaunokirjallisuutta sekä katsoo musikaaleja ja teatteria.