Moottorikelkan/mönkijän käyttö ja maastoajo


Maastoajoneuvot, kuten moottorikelkka tai mönkijä ovat elintärkeitä liikkumisen välineitä, joita tarvitaan erityisesti kriisitilanteissa huollon toiminnan varmistamiseksi.

Kurssin tarkoituksena on tutustuttaa kurssilainen moottorikelkan/mönkijän turvalliseen käyttöön huomioiden erilaiset olosuhteet, riskit ja ymmärtää omat valmiudet kuljettajana. Kurssin jälkeen osallistuja ymmärtää, miten moottorikelkka/ mönkijä otetaan käyttöön ja ajetaan sillä normaaliolosuhteissa valmiilla reitillä. Lisäksi hän ymmärtää, miten paikannetaan sijainti kartalla.

Kurssilla tutustutaan ajoneuvon turvalliseen käyttöön erilaisissa avustustehtävissä sekä harjoitellaan maastossa ajamista, paikantamista ja ensiapua. Lisäksi tehdään ajoneuvolle päivittäiset tarkistus- ja huoltotoimenpiteet.

Osallistujalla tulee olla hyvä peruskunto ja voimassa oleva T- tai B-kortti. Osallistujan on tuotava oma kypärä kurssille. Kurssin alaikäraja on 16 vuotta. Moottorikelkkakurssin yläikäraja on 65 vuotta. Kurssille voi osallistua yhden kerran viiden vuoden aikana.
Kurssin kesto on vähintään 16 h.